Back

ⓘ ברווז חד-זנב




ברווז חד-זנב
                                     

ⓘ ברווז חד-זנב

אורך גופו 51–66 ס"מ ומשקלו כ-1250-800 גרם הזכרים גדולים וכבדים יותר. זהו ברווז גדול, שגזרתו עדינה.

הברווז הזכר ניכר בצבעיו הבולטים: ראשו וגרונו, שצבעם חום-שוקולד, מנוגדים לחזה ולבטן הלבנים. התת-שת שורש הזנב שחור והזנב לבן. בתעופה, בולט בכנפיו סמל המזכיר דגל ירוק בעל שוליים לבנים. רגליו אפורות, וצבע עיניו צהוב-חום.

הנקבה, שצבעה חום-מנומר כשאר נקבות הברווזים, בולטת בצווארה הארוך והצר ובמקורה הארוך והמחודד. צבע ראשה נוטה פעמים רבות לגינגי, רגליה אפורות ונוטות לצבע כחול, וצבע עיניה חום.

כאשר הברווז מתהפך, בולטים מחוץ למים התת-שת השחור והזנב המחודד.

                                     

1. תפוצה

בעולם

הברווז חד-הזנב מקנן באזורי הטייגה והטונדרה, צפונית לתחום התפוצה של הברכייה. כל האוכלוסיות של ברווז זה נודדות דרומה בחורף. האוכלוסיות האירופאיות והמערב-אסייתית נודדות למרכז אירופה, לאפריקה ולמזרח התיכון. על אף שהוא אינו מוכר כמין בסיכון, אוכלוסייתו העולמית נמצאת במגמת ירידה. באמריקה הצפונית ירד מספר הפריטים בכ-70%.

בישראל

ברווז זה הוא חולף שכיח בשתי עונות - סתיו וחורף - במספרים קטנים. בסתיו הוא נראה החל מסוף אוגוסט, כשהוא חולף מעל לים התיכון בלהקות קטנות, או כשהוא חונה במאגרי מים בפנים היבשת.

                                     

2. רבייה

שני הזוויגים מגיעים לבגרות מינית בגיל שנה. החיזור וההזדווגות נעשים בתוך המים. עונת הרבייה היא בין אפריל ליוני. הנקבה מטילה 7–9 ביצים, והקן נבנה על הקרקע. במקרה של הרס הקן על ידי טורף, הנקבה תטיל תטולה נוספת "דגירת מילואים". הנקבה דוגרת לבדה, ומשך הדגירה הוא בערך 22 - 24 ימים. הצעירים נשארים עם אמם עד שכל גופם מתכסה בנוצות. בערך חצי מהאפרוחים זוכים להגיע לבגרות מינית.

                                     

3. התנהגות

הברווז חד הזנב ממעט לפעול ביום, ואוכל בעיקר בשעות בין הערביים. סביבת המחיה שלו היא נחלים, והוא מעדיף מים עמוקים יותר ממרבית הברווזים. צווארו הארוך מותאם לאכילה מהבוץ שעל קרקעית הנחלים, ולעיתים הוא אף צולל על מנת לאסוף מזון. כך הוא נמנע מתחרות על משאבי המזון עם מיני ברווזים אחרים, שאינם נוהגים כמתואר. ברווז זה נחשב חששן למדי.

                                     

4. קישורים חיצוניים

  • ברווז חד-זנב, באתר Internet Bird Collection באנגלית
  • ברווז חד-זנב, בבסיס הנתונים ARKive באנגלית
  • ברווז חד-זנב, באתר GBIF באנגלית
  • ברווז חד-זנב, באתר ITIS באנגלית
  • ברווז חד-זנב, באתר Animal Diversity Web באנגלית
  • ברווז חד-זנב, באתר NCBI באנגלית